En god lang motionstur.
Gå ud fra Kolind Midtpunkt ad bagdøren, d.v.s. om bag Brugsens lagerbygning og ud til Søndergade. Gå til venstre ad Søndergade. På hjørnet ved Vesterågade ligger et gult hus. Det er ca. halvdelen af et oprindeligt stuehus til den gård, som har lagt jord til det meste af Kolind Stationsby. Det var en 4-længet gård, hvor en længe og noget af stuehuset brændte i 1926. På højre side af gaden indgår en af længerne i de sammenbyggede huse. Så vi går altså lige hen over gårdspladsen!
Vi går nu til højre hen ad Vesterågade. Området her kaldtes i folkemunde for “Venezuela”. Mange af dobbelthusene byggedes af Martin “Jep” Nielsen, som har boet på “Fuglsang” (nu Fuglevænget) og i “Kasten” ved Frellingvej.
Ved Mejerivej kan du lige kigge op mod nr. 24. Her var rutebilgarage for Kolind-Grenå rutebilen, kørt af vognmand Søby.
For enden af Vesterågade ligger til venstre et solcenter. Nej, der går vi ikke ind, men du skal vide, at det var Erik Nymann som byggede det og havde autoparts, før han flyttede til Ebdrupvej.
På det andet hjørne holdt REKO til, før de i 2004 flyttede ud i den nye redningsstation.
Vi krydser Skolebakken, som tidligere hed Skolevej og endnu tidligere Kirkevej, da den blot var et hjulspor, som forbandt Ebdrupvej og Bugtrupvej.
Fortsæt ad Ebdrupvej. I nr. 2 startede “Redningsringen” en station i 1964. Der kan ikke have været plads til mange ambulancer og kranvogne!
Allerede året efter overtager Svend Aage Jensen og flytter den til Skolebakken 7.
Bugtrupvej 11 var tidligere et lille husmandssted, hvor vognmand Chresten Jensen boede. Man kunne leje ham og hans hestevogn, når man i 1950’erne skulle på udflugt. Op på bænkene på vognen og så af sted med madkurven til f.eks. Følle strand en sommerdag.
Vi drejer op ad Kaløvej og følger her den oprindelige vej til Rønde. Vejen blokeres af en træbom, men fortsæt videre ad den grønne sti skråt til højre.
Når du rammer Højsletvej, går du tværs over og følger en nedtrampet sti mellem tømrervirksom-heden og rækkehusene. Du kommer nu ud på et grønt areal, som har været betrådt gennem flere tusinde år. Her kommer du forbi den første kirkegård i Kolind. Gå hen og kig på Romle Stenovn, luk øjnene og forestil dig da den blev bygget.
Forestil dig at hele området ned mod sund-armene har været bevokset af tæt skov. Kun nede ved sundets kant har der været ryddet nogle pletter, hvor befolkningen havde deres bopladser. For ikke at have de døde liggende for tæt på, må de have ryddet en sti gennem skoven og derefter samlet disse store sten, som jættestuen er bygget af. Tænk, hvilket arbejde! Til slut har de så dynget jord over stenene.
Vi lukker øjnene op igen og er tilbage i nutiden. Fortsæt af stien, kryds Ebdrupvej og fortsæt af den grønne sti, som løber langs ydersiden af beboelseskvartererne Hvedevej og Bygmarken.
Her skal du passe på, hvor du træder, thi mange beboere lufter hund på denne strækning, så der kan godt ligge “landminer”.
Når du er nået helt op på toppen af bakken kan du vælge. Vil du hjem ad Bugtrupvej eller en helt anden vej, ja så skal du følge stien til venstre ud mod rundkørslen.
Hvis du følger os, drejer du til højre og kommer ind på den asfalterede sti.
På din venstre side kommer institution efter institution. Først børnehaven “Dorthea”, derefter “Frejas Vænge” for demente, Kolind-Hallen for idrætsudøvere, rådhuset for politikerne, atter en børnehave, “Romlehøj”, Kolind Svømmebad og Kolind Centralskole.
Når stien via et knæk til højre vil lede dig ned mod Ebdrupvej, fortsætter du ad en smal sti mellem skolens areal og et stort hvidt hus. Du kommer nu ud på Havrebakken.
Fortsæt hen til Skolebakken, drej til venstre og til højre ad Fynsgade. Her skal du lige lægge mærke til bindingsværkshuset nr. 3. Det stod oprindeligt i skoven ved Nimtofte. Musse og Carl Laursen købte det og pillede det ned sten for sten og pind for pind. Alt blev fragtet her til på lastvogn og bygget op igen. De kunne flytte ind i 1960. Det har siden fået en grundig renovering.
Herfra må du selv finde vej hjem til Midtpunktet.